کاغذ پیوند ناگسستنی با فرهنگ و علم دارد. جرقه ای که باعث اختراع کاغذ شد، ساده اما بسیار مهم بود. انسان ها نیاز مبرمی داشتند به اینکه اطلاعات خاصی را به صورت مکتوب به یکدیگر منتقل کنند. اطلاعات باید روی یک رسانه سبک وزن و بادوام تنظیم میشد که به راحتی قابل حمل باشد.
اختراع کاغذ باعث شد تا پاپیروس و کاغذ پوست با موادی جایگزین شوند که آسانتر و با ظهور تکنیکهای جدید تولید، ساخت آن ارزانتر بود.
ورود رسانه های دیجیتال نقش اساسی کاغذ در گسترش دانش را پنهان کرده است. نباید فراموش کرد که تا چند دهه پیش، انتشار هر ایده ای مستلزم یک برگه کاغذ بود.
جالب است بدانید که اولین تعریفی که دانشنامه کودکان Treccani در ایتالیا از کاغذ ارائه کرده است این است: «ماده ای که برای گسترش ایده ها در زندگی روزمره ضروری است.»
در طول قرنها، کاغذ سهم بزرگی در پیشرفت داشته است، از مشارکت شهروندان در زندگی دموکراتیک گرفته تا افزایش سطح دانش و آموزش.
تاریخ کاغذ آینه تکامل جامعه بشری در طول قرن ها بوده است، از انتشار دانش علمی و فلسفی، گسترش آموزش تا ایجاد نوعی آگاهی سیاسی و تاریخی که باعث تولد دولت های مدرن شد.
شروع از چین
منابع تاریخی اختراع کاغذ را به کای لون، یکی از مقامات دربار امپراتوری چین نسبت میدهند که در سال ۱۰۵ پس از میلاد شروع به تولید ورق های کاغذ از تکه های پارچه های کهنه، پوست درختان و تورهای ماهیگیری کرد.
چینیها قرنها از راز کاغذسازی با حسادت محافظت میکردند تا اینکه در قرن ششم، اختراع آنها توسط راهب بودایی دام جینگ به ژاپن آورده شد. ژاپنی ها بلافاصله تکنیک های کاغذ سازی را آموختند و شروع به استفاده از خمیر حاصل از پوست درخت توت کردند تا خودشان این ماده گرانبها را تولید کنند.
رسیدن به جهان عرب
جهان عرب اسرار کاغذسازی را در سال ۷۵۱ پس از میلاد کشف کرد، زمانی که فرماندار کل خلافت بغداد دو کاغذساز چینی را در سمرقند دستگیر و با کمک آنها یک کارخانه کاغذسازی در آن شهر تأسیس کرد.
از اینجا، با کمک فراوانی کنف و کتان، دو ماده خام با کیفیت بالا که برای تولید کاغذ مناسب است، تولید به سایر شهرهای آسیا، به ویژه بغداد و دمشق گسترش یافت.
در همان دوره، مردم مصر و شمال آفریقا نیز با استفاده از همان تکنیک های به کار رفته در جهان عرب شروع به ساخت کاغذ کردند.
وارد شدن کاغذ به اروپا
قرن یازدهم بود که کاغذ با فتح سیسیل و اسپانیا توسط اعراب وارد اروپا شد. با این حال، کاغذ به سرعت در مقایسه با پوست ماده ای با کیفیت پایین تلقی شد، به طوری که در سال ۱۲۲۱، فردریک دوم، امپراتور روم مقدس، استفاده از آن را برای اسناد عمومی ممنوع کرد.
نشاسته برنج در واقع منبع غذایی جذابی برای حشرات بود، به همین دلیل ورق های کاغذ دوام زیادی نداشتند.
تاریخچه کاغذ تا حد زیادی مدیون کاغذسازان فابریانو، شهری کوچک در منطقه مارکه ایتالیا است که در قرن دوازدهم شروع به تولید کاغذ با استفاده از کتان و کنف کردند. این کاغذسازان با استفاده از تجهیزات و تکنیک های جدید تولید، نوآوری های مهمی را ارائه کردند.
از قرن چهاردهم، کاغذسازی به سایر کشورهای اروپایی گسترش یافت و در پایان قرن پانزدهم، با اختراع چاپ متحرک، تولید واقعاً رونق گرفت. کشف آمریکا و متعاقب آن استعمار اروپا، کاغذسازی را به دنیای جدید آورد.
کاغذ به عنوان وسیله ارتباط جمعی
تولید صنعتی کاغذ در قرن نوزدهم با گسترش روزنامههای کثیرالانتشار و اولین رمانهای پرفروش که به مقادیر زیادی سلولز ارزان نیاز داشت، آغاز شد.
در سال ۱۷۹۷، لویی نیکلاس رابرت اولین ماشین Fourdrinier را ساخت که قادر به تولید ورقی به طول ۶۰ سانتی متر بود. از آنجایی که تقاضا برای پارچه های کاغذسازی از عرضه پیشی گرفت، او به دنبال مواد جایگزین مانند خمیر چوب بود.
با توسعه تکنیک های جدید برای استخراج الیاف از درختان، قیمت کاغذ به شدت کاهش یافت و کاغذ به زودی محصول مصرف انبوه شد. تنها در بریتانیا، تولید کاغذ از ۹۶۰۰۰ تن در سال ۱۸۶۱، به ۶۴۸۰۰۰ تن در سال ۱۹۰۰ افزایش یافت. با گسترش کاغذ ارزان، کتاب و روزنامه در دسترس همگان قرار گرفت و منجر به انفجار سواد در میان طبقات متوسط شد.
تأثیر زیست محیطی کاغذ
تولید کاغذ از مقادیر قابل توجهی منابع طبیعی استفاده می کند، بین ۲ تا ۲٫۵ تن چوب و ۳۰ تا ۴۰ متر مکعب آب برای تولید یک تن کاغذ مورد نیاز است.
علاوه بر این، برق و گاز متان برای تامین انرژی ماشینهای صنعتی مورد استفاده در مراحل مختلف تولید و بسته به نوع کاغذ، مجموعهای از افزودنیهای شیمیایی آلاینده مورد نیاز است. به همین دلیل است که در صورت امکان، انتخاب کاغذ پایدار یا بازیافتی برای کاهش اثرات زیست محیطی تولید کاغذ بسیار مهم است.
کاغذهای پایدار از سلولز چوبی که از جنگلهای تایید شده توسط شورای سرپرستی جنگلها سرچشمه میگیرد، ساخته میشود، جایی که استانداردهای زیستمحیطی، اجتماعی و اقتصادی سختگیرانه اعمال میشود.
از سوی دیگر کاغذ بازیافتی از ضایعات کاغذی ساخته میشود. با این حال کلر مورد استفاده برای سفید کردن آن، و همچنین سایر افزودنی های شیمیایی مورد استفاده، به این معنی است که کاغذ بازیافتی اغلب آنطور که معمولا تصور می شود سازگار با محیط زیست نیست.
مقاله ما در مورد تاریخچه کاغذ در اینجا به پایان میرسد، اما ما مطمئن هستیم که به لطف تداوم نوآوری فنی، شگفتی های بیشتری در راه است! تاریخ کاغذ هنوز به پایان نرسیده است و این مطالب جذاب و مفید تا سال ها با ما خواهد ماند.
بیشتر بخوانید:
معروف ترین مجسمه های جهان را بشناسید
“آنها یک کارخانه کاغذسازی در شهر ازبکستان تأسیس کرد.”…..شهری به نام ازبکستان در تاریخ مستند نیست که وجود داشته باشه…حتی کشور ازبکستان هم قدمت زیادی نداره…تحقیق کنید ببینین واقعا چه شهری مد نظر بوده
در مجموع مطلب خیلی خوبی بود ممنون
در متن اصلی Uzbek City نوشته شده بود، تو ترجمه دچار اشتباه شدم، منظور همون شهر سمرقند هست که الان واقع در ازبکستانه
تصحیح کردم خیلی ممنون