1گزیدهعلم و دانشمحیط زیست

غار ها چگونه به وجود آمده‌اند؟

نحوه تشکیل غارها

غارها از دوران های بسیار دور و به شیوه های جالب با تاریخ تمدن بشر ارتباط داشته اند. در عصر حجر، انسانها برای حفظ خود از سرما و خطر حمله حیوانات وحشی در غارها به سر می‌بردند.

اقوام دوران باستان اعتقادات عجیبی درباره غارها داشتند. یونانی‌ها معتقد بودند که خدایانشان، زئوس، پان، دیونسوس و پلوتو، در غار زندگی می‌کنند. رومی ها اعتقاد داشتند که غارها خانه پریان و غیب گویان است. پارسیان نیز غارها را مکان هایی مقدس می‌دانستند. امروزه در سراسر جهان، غارهای بزرگ و زیبا، مراکز جذب جهانگرد شده اند.‌

نوشته های مشابه

اما آیا می‌دانید که این دالان های زیبا و اسرارآمیز چطور به وجود آمده‌اند؟

غار سوراخ عمیقی در درون کوه یا زیر زمین است. غارها به شیوه‌های متفاوتی پدید آمده اند. وقتی امواج دریا به ساحل می‌آیند و با صخره‌های کوهستانی برخورد می‌کنند، لایه‌های نرم‌تر سنگ و خاک از میان صخره ها شسته می‌شود. با تداوم این فرایند، پس از گذشت هزاران سال، سوراخ ایجاد شده در دل کوه بزرگ و بزرگ تر می شد تا جایی که آن را غار می نامیم.

نهر ها و جریان های زیرزمینی، بعضی غارهای زیر سطح زمین را به وجود می‌آوردند. جریان های زیرزمینی سنگ‌های آهکی را می شویند و به تدریج سوراخ‌های عظیمی در زمین پدید می‌آورند که همان غارهای زیرزمینی هستند.

آبشار ها نیز گاهی حفره‌هایی روی صخره‌ها ایجاد می‌کنند که در نهایت به شکل غار در می‌آیند. نمونه‌هایی از این غارها را می‌توان در پای آبشار نیاگارا مشاهده کرد.

فعالیت های آتشفشانی هم سبب تغییراتی در سطح زمین می شوند که گاهی در پی آنها غار پدید می آید.
بعضی از غارها بسیار طولانی و برخی از آنها بسیار عمیق اند. عمیق ترین غار شناخته شده جهان، غار کروبرا است که در گرجستان قرار دارد. غار کروبرا در سال ۲۰۰۱ زمانی که غارنوردان اوکراینی به عمق ۱۷۱۰ متری آن دست پیدا کردند به عمیق ترین غار دنیا تبدیل شد.

غار کروبرا

طولانی ترین غار منفرد جهان، ساراواک، واقع در غرب مالزی است که ۷۰۰ متر طول دارد.

غار ساراواک

بزرگترین مجموعه غار جهان غار ماموت، واقع در کنتاکی آمریکاست که ابعادی حدود ۱۵ کیلومتر (پهنا) و ۳۰۷ کیلومتر (طول) دارد.البته در برخی منابع طول این غار را تا ۵۶۰ کیلومتر نیز ذکر کرده اند.

غار ماموت

غارهای آجانتا و اَلورا در هند نیز به خاطر تندیس ها و مجسمه های زیبایی که در آنجا وجود دارد شهرت یافته اند.

غار آجانتا و غار الورا

غار علیصدر (علی سرد)، واقع در همدان ایران، مملو از اشکال و دیدنی های سنگی بی نظیر و آبراه هایی است که هر ساله جهانگردان بسیاری را به سوی خود جلب می‌کند.

غار علیصدر

همچنین بخوانید:

 مرتفع ترین قله های جهان

بزرگ ترین جنگل های دنیا

چه چیزی سبب جذر و مد دریا می‌شود؟

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: Content is protected !!