تغذیهسبک زندگی

آشنایی با قهوه

قهوه نوعی نوشیدنی رایج است که از دانه‌های بوداده و آسیاب شده‌ی گیاه قهوه به دست می‌آید. درخت قهوه برگ‌هایی همیشه سبز و زیبا دارد. گیاهی از تیره Coffee که بیشتر از یک سوم مردم جهان هر روز آن را به عنوان یک نوشیدنی محبوب می‌نوشند.

چندین دلیل دیگر برای نامگذاری قهوه آورده شده که یکی از مشهورترین آن این است که این واژه از یک زبان اتیوپیایی و یا یک زبان آفریقایی دیگر گرفته شده باشد و در اصل نام منطقه‌ای به نام «کفا» در جنوب غربی اتیوپی بوده است.

گمان می‌رود که گیاه قهوه در ابتدا آنجا یافت شده باشد و در ضمن مردم آن منطقه به این گیاه بون می‌گویند. واژه «قهوه» برگرفته از زبان عربی و به معنای «تحلیل کننده و زائد کننده اشتها» است.

درخت قهوه بین ۷ تا ۱۰ متر بلندی دارد و در هوای گرم و مرطوب رشد می‌کند. عطر گل‌های کوچک و سفید این درخت بی شباهت به بوی خوش گل یاسمن نیست. بهترین و مرغوب‌ترین قهوه که طعم و عطر منحصر به فردی دارد، از بوته ای به نام Arabica در برزیل به دست می‌آید. تانزانیا و اتیوپی نیز دو کشور مهم تولیدکننده قهوه هستند که محصول آنها بو و مزه مخصوصی دارد.


در ایران حدود هزار سال پیش حکیم ابوعلی سینا در کتاب خود شرح جامعی از خواص قهوه داده است. امروزه بر اساس آمارهای بدست آمده حدود ۸۹ درصد مردم جهان قهوه یا چای و یا هر دو آن را مصرف می‌کنند و حدود ۳۰ درصد از مردم دنیا قهوه را به هر نوشیدنی گرم دیگری ترجیح می‌دهند.

خواص قهوه

قهوه محرک است و هضم غذا را ساده می‌کند.

همچنین تب بر، ادرار آور، ضدعفونی کننده، ضد افسردگی، نشاط بخش، ضد آلزایمر، ضد پارکینسون، افزاینده فشارخون، کاهش دهنده وز وز گوش و عاملی برای پیشگیری از بیماری دیابت بوده و علاوه بر افزایش مقاومت بدن در فعالیت های سنگین (مانند ورزش های استقامتی) به بدن نیرو می‌دهد.

قهوه در درمان سردرد، مسمومیت ناشی از مصرف الکل زیاد، یرقان، دردهای عصبی، سیاه‌سرفه و نیز برای سلامت مغز مفید خواهد بود.

قهوه خطر ابتلا به سرطان هایی مانند پوست، دهان و گلو، کبد و پروستات را کاهش داده و در پیشگیری از آنها مفید است.

کافئین موجود در قهوه تاثیر بسزایی در کاهش وزن و لاغری دارد.

مضرات مصرف قهوه 

با تمام این فوایدی که نام بردیم، نمی‌توان گفت که قهوه سرآمد تمام نوشیدنی هاست. برخی از آثار آن زیان آور هستند: 

قهوه فشار خون را بالا می‌برد و آن‌هایی که فشار خونشان بالاست باید از نوشیدن قهوه خودداری کنند. 

خوردن قهوه به صورت زیاد باعث دفع کلسیم از بدن و در نتیجه رسوب کردن آن در کلیه ها و ایجاد سنگ کلیه می شود. بنابراین کسانی که کلیه هایی ضعیف و یا سنگ کلیه دارند از مصرف قهوه خودداری کنند.

کسانی که ورم پروستات دارند قهوه را خیلی کم مصرف کنند.

کسانی که سکته قلبی یا مغزی کردند سعی کنند قهوه را خیلی کم یا اصلاً نخورند. 

خوردن قهوه بلافاصله بعد از غذا به دلیل نفخ آوری، معده را سنگین می‌کند و موجب رودل کردن می‌شود.

کسانی که اسهال مزمن دارند از خوردن قهوه خودداری کنند. 

قهوه باعث حرکات غیرارادی عضلات می شود.

مصرف کافئین، آزاد شدن هورمون استرس را به دنبال دارد.

قهوه ترشح اسید معده را افزایش می‌دهد؛ اگر مبتلا به ریفلاکس معده، ورم معده، زخم معده هستید حواستان به میزان قهوه‌ای که می‌نوشید باشد. 

خوردن قهوه مانع جذب آهن می‌شود. بنابراین نوشیدن قهوه به کسانی که مبتلا به کم خونی هستند توصیه نمی‌شود.

تذکر مهم: هیچ‌گاه قهوه‌ای که دوبار جوشیده شده است را نخورید.

منبع: کتاب کافی‌شاپ در خانه

 

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: Content is protected !!